|    |  
Rijswijk rules!
Rijswijk rules!
De nieuwe website van de gemeente Rijswijk is sinds eind september online. DOXA plaatste mij als webredacteur voor deze uitdaging.

Als niet-Rijswijker verbaasde ik mij vanaf moment één over de gemeente. Wie denkt dat er alleen maar flats staan, net als ik vroeger deed, loopt hopeloos achter... De geschiedenis van Rijswijk gaat terug tot de Nieuwe Steentijd, er is een knus historisch centrum rond een kerk én Rijswijk is een van de groenste gemeentes van Nederland.

Rijswijks website oude stijl bleek er minder rooskleurig aan toe. Een gedegen contentinventarisatie leerde al snel: veel werk aan de winkel. Van januari tot oktober maakte ik deel uit van de communicatieafdeling van de gemeente waar ik aan de nieuwe sitestructuur werkte en massa's content herschreef: van aanvraagformulieren voor de hondenbelasting, antwoorden op veelgestelde vragen tot info over de negen wijken van Rijswijk.

Op zich weinig bijzonders zou je zeggen. Dat zit 'm vooral in het resultaat van de inspanningen. De website steeg na lancering in één keer van plaats 273 naar plaats 19 en staat nu, december 2008, op 14 in de monitor van Overheid heeft Antwoord: de hitparade van alle Nederlandse gemeentelijke websites. Rijswijk rules dus, met een dikke groene plus!

Monitor gemeenten • december 2008


Update 2 april 2009: Rijswijk wint de Grand Prix Webcommunicatie van Logeion!

Van de website van Logeion:
"De website van de gemeente Rijswijk is allereerst een mooi product. Innovatief in content en uitwerking. De gemeente koos voor een andere insteek dan bij sites van veel andere gemeenten, namelijk de vragen van de bezoeker. Bijzonder is dat de gemeente deze opzet heeft gerealiseerd met bescheiden middelen. Rijswijk is een relatief kleine gemeente, maar heeft een klein doch daadkrachtig team van mensen uit alle geledingen van de organisatie. Verder kunnen mensen op de website een aantal producten helemaal online aanvragen en afhandelen. Rijswijk heeft het proces van frontoffice tot backoffice gedigitaliseerd. Dit heeft de aandacht getrokken van andere gemeenten: binnenkort komen er twintig kijken hoe dit gebeurt."
©2018 Thijs Weustink