|    |  
Over mij

Magisch zijn ze, die letters. Het zat er al vroeg in. Ik was vier jaar en las al. Pinkeltje, Suske en Wiske en Donald Duck en verder wat er voor ogen kwam. Toen kwam het schrijven. Aan de muur naast mijn boekenkast hangt een fotolijst: een jongetje, samen met schrijfster Anke de Vries, en een krantenartikel.‘Jeugdige schrijvers in spé bij spannende uitslag opstelwedstrijd.’ Dat was op negen oktober negentienzevenentachtig.

Tien jaar later.

Op mijn zolderkamer aan het Spaarne besloot ik tien open sollicitaties te sturen naar uitgeverijen om mijn diensten als corrector aan te bieden. Ik pakte de Gouden Gids en typte in Word 95 een nette brief – in Garamond, wat ik toen als een bijzonder overtuigend lettertype beschouwde. Een paar weken later ging ik aan de slag voor een Haarlemse uitgever die nog steeds tot mijn portfolio behoort. Dat was op vijfentwintig november negentienzevenennegentig.

In die dagen deed ik Tekstschrijven aan de Hogeschool Holland in Diemen. Een studie afgeleid van de lerarenopleiding Nederlands. Waar zij zuchtten onder de didactiek, mochten wij lekker interviews, korte verhalen, scripts voor bedrijfsfilms en reclameteksten uitbroeden. En natuurlijk voor de ‘nieuwe media’ schrijven. Zo werd ik webredacteur voordat het zo heette.

Eenvoud en overzichtelijkheid, die twee zie je bij mij altijd terug als ik schrijf. Mensen haken af als je wollige en rommelige teksten schrijft.

Met een goede – lees: eenvoudige en overzichtelijke – tekst creëer je geloofwaardigheid en zichtbaarheid. Dat recruiters massaal sollicitatiebrieven met spelfouten direct aan de kant schuiven, is een teken aan de wand. Dat er social media-groepen in het leven worden geroepen om het gebruik van ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord tegen te gaan eveneens. En dat een concept als Taalvoutjes de Publieksprijs van de Accenture Innovation Awards opstrijkt ook.

Eenvoud en overzichtelijkheid is het verhaal van mijn leven, om er maar eens een anglicisme in te gooien. Wat er gebeurt als je het overzicht verliest, weet ik als geen ander. Als webredacteur op zeker ministerie deed ik via een dubieuze loondienstconstructie van een detacheringsbureau rsi op. Nota bene op een arbogerelateerde afdeling. Het bureau is failliet, het ministerie nam mij na herstel als freelancer op in de gelederen. Dat was op… ach wat doet het ertoe.

Wat telt is dat ik daar op eigen kracht met veel plezier de opdracht afgemaakt heb, waarna er nog velen volgden. 

Structuur aanbrengen. Wolligheid vermijden. De boodschap duiden. Het zijn voor mij de drie pijlers die leiden tot goede tekst. Wat ik steeds vaker zie, is dat heel veel organisaties kansen en geld laten liggen doordat ze onzorgvuldig omspringen met hun webteksten, brochures, blogs, en alles wat ze maar schrijven. Ze zien tekst vaak als sluitpost, en dat terwijl het je geloofwaardigheid en zichtbaarheid enorm kan vergroten. Zie de cases die binnenkort op deze website verschijnen.

Er bestaan allerlei gewichtige theorieën over schriftelijke communicatie. Ik heb geleerd dat het niet meer is dan een proces van zenden en ontvangen. Als zender wil je zeker weten dat de ontvanger je begrijpt.

Vanuit die simplistische gedachte help ik bedrijven en overheden hun doel te bereiken. Ik maak helder wat vaag is. Concreet wat abstract is. Ik weet hoe lastig het is om de essentie naar voren te halen. Om eenduidig te zijn. Om de juiste toon aan te slaan. En tegelijkertijd steeds de juiste emotie of beweging op te roepen. Want daar gaat het uiteindelijk om. Doelen bereiken. Geen gemiste kansen en slechte bedrijfsresultaten meer door onduidelijke verhalen.

Ik ga nog even door. Ik geloof heilig in taal die iedereen kan begrijpen. Die past bij de mensen voor wie het bedoeld is. Duurdoenerij met woorden schuw ik. Dat komt neer op verstoppertje spelen. Ik ben wars van vaagtaal, van tekst die meer vragen oproept dan beantwoordt. Wat vaag en complex is, maak ik helder en eenvoudig. Zonder dat het Jip en Janneke wordt – maar als je wilt schrijf ik het met liefde.

Goede tekst is essentieel voor bedrijven en organisaties die zichzelf serieus nemen. Als je je wilt verschuilen achter woorden, ermee wilt imponeren zonder gegronde reden of er kant noch wal mee wilt raken dan wens ik je nog een fijne dag.

Als je ervan overtuigd bent geraakt dat ik je met heldere taal kan helpen je doel te bereiken, dan hoor ik graag van je.
©2018 Thijs Weustink